Pratite nas na društvenim mrežama

O MSG-u

Nije loše znati ponešto o dodacima ishrani tj. aditivima koji su, na žalost, postali deo naše svakodnevice. To su sva ona E slova koja možete pročitati na poleđini većine proizvoda.
Šta sve ulazi u sastav tih aditiva verovatno ne biste voleli ni da znate. Ima tu derivata nafte, kose, papaka, creva i drugih delova životinja koje bi trebalo baciti jer se ne mogu prodavati u mesarama, ali kako u industriji hrane praktično nema otpada, sve to završi u namirnicama koje mi svakodnevno konzumiramo.

Danas je gotovo nemoguće kupiti hranu u prodavnici koja nema u sebi aditive. S obzirom na to da se potrošačka svest sve više budi, proizvođači su naučili da se dovijaju na razne načine kako bi ubacili aditive u proizvode, te ih tako „provlače“ pod raznim imenima koja su prihvatljiva za većinu kupaca.

Tako ćete često naći da na proizvodu piše „pridrodna aroma“ ili „biljna aroma“, a nećete ni posumnjati da se iza toga krije ozloglašeni MSG o kojem ću sad nešto više reći… Monosodijum glutaminat ili natrijum glutaminat E621 je aditiv koji se često sreće u mnogobrojnim namirnicama široke potrošnje. Ovaj aditiv je toksin i alergen, a posledice njegove učestale konzumacije mogu biti mnogobrojne. U svojoj knjizi „Medicinski medijum“ Entoni Vilijem, priča o ovom aditivu kao jednom od najopasnijih po ljudsko zdravlje,a krije se pod raznim imenima. Natrijum glutaminat se može naći pod imenima: glutaminska kiselina,želatin, kalcijum kazeinat, teksturni protein, natrijum kazeinat, ekstrakt kvasca, hidrolizovan protein, hidrolizovan kukuruzni gluten, prirodna aroma…

Trovanje MSG-om nakon nekog vremena poprima kumulativni efekat i rezultira raznim oboljenjima. On dolazi do moždanog tkiva gde može izazvati zapaljenje i oticanje, ubiti hiljade moždanih ćelija, poremetiti električne impulse, oslabiti neurotransmitere, spaliti neurone, učiniti da se osećate zbnjeno i uznemireno. Neke od reakcija tela na upotrebu MSG su: migrene, povraćanje, dijareja, napad astme, osipi na koži, lupanje srca, napad panike, potištenost, ostajanje bez daha, problemi sa ravnotežom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promene raspoloženja, poremećaji ponašanja (kod dece i tinejdzera), mentalna zbunjenost, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija. On slabi i povređuje centralni sistem. Ova amino kiselina deluje stimulativno na neurotransmitere u našem mozgu te se on koristi kao „poboljšivač ukusa“.

Ukoliko do sada niste, počnite da čitate etikete i da se informišete o hrani koju unosite u svoj organizam. Trudite se da u toku dana jedete što manje procesovane hrane, a da što više unosite hranu u njenom izvornom obliku. Idealno bi bilo da to u većoj meri bude sirovo voće i povrće , po mogućstvu organsko. Možete probati da zasadite nešto svoje ukoliko za to imate mogućnosti, jer ćete tada uvek sa sigurnošću znati kakvog je porekla hrana koju konzumirate.

Nema komentara

Ostavite komentar
0