Pratite nas na društvenim mrežama

O MSG-u

Nije loše znati ponešto o dodacima ishrani tj. aditivima koji su, na žalost, postali deo naše svakodnevice. To su sva ona E slova koja možete pročitati na poleđini većine proizvoda.
Šta sve ulazi u sastav tih aditiva verovatno ne biste voleli ni da znate. Ima tu derivata nafte, kose, papaka, creva i drugih delova životinja koje bi trebalo baciti jer se ne mogu prodavati u mesarama, ali kako u industriji hrane praktično nema otpada, sve to završi u namirnicama koje mi svakodnevno konzumiramo.

Danas je gotovo nemoguće kupiti hranu u prodavnici koja nema u sebi aditive. S obzirom na to da se potrošačka svest sve više budi, proizvođači su naučili da se dovijaju na razne načine kako bi ubacili aditive u proizvode, te ih tako „provlače“ pod raznim imenima koja su prihvatljiva za većinu kupaca.

Tako ćete često naći da na proizvodu piše „pridrodna aroma“ ili „biljna aroma“, a nećete ni posumnjati da se iza toga krije ozloglašeni MSG o kojem ću sad nešto više reći… Monosodijum glutaminat ili natrijum glutaminat E621 je aditiv koji se često sreće u mnogobrojnim namirnicama široke potrošnje. Ovaj aditiv je toksin i alergen, a posledice njegove učestale konzumacije mogu biti mnogobrojne. U svojoj knjizi „Medicinski medijum“ Entoni Vilijem, priča o ovom aditivu kao jednom od najopasnijih po ljudsko zdravlje,a krije se pod raznim imenima. Natrijum glutaminat se može naći pod imenima: glutaminska kiselina,želatin, kalcijum kazeinat, teksturni protein, natrijum kazeinat, ekstrakt kvasca, hidrolizovan protein, hidrolizovan kukuruzni gluten, prirodna aroma…

Trovanje MSG-om nakon nekog vremena poprima kumulativni efekat i rezultira raznim oboljenjima. On dolazi do moždanog tkiva gde može izazvati zapaljenje i oticanje, ubiti hiljade moždanih ćelija, poremetiti električne impulse, oslabiti neurotransmitere, spaliti neurone, učiniti da se osećate zbnjeno i uznemireno. Neke od reakcija tela na upotrebu MSG su: migrene, povraćanje, dijareja, napad astme, osipi na koži, lupanje srca, napad panike, potištenost, ostajanje bez daha, problemi sa ravnotežom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promene raspoloženja, poremećaji ponašanja (kod dece i tinejdzera), mentalna zbunjenost, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija. On slabi i povređuje centralni sistem. Ova amino kiselina deluje stimulativno na neurotransmitere u našem mozgu te se on koristi kao „poboljšivač ukusa“.

Ukoliko do sada niste, počnite da čitate etikete i da se informišete o hrani koju unosite u svoj organizam. Trudite se da u toku dana jedete što manje procesovane hrane, a da što više unosite hranu u njenom izvornom obliku. Idealno bi bilo da to u većoj meri bude sirovo voće i povrće , po mogućstvu organsko. Možete probati da zasadite nešto svoje ukoliko za to imate mogućnosti, jer ćete tada uvek sa sigurnošću znati kakvog je porekla hrana koju konzumirate.

Nema komentara

Ostavite komentar


Maksimalna veličina fajla: 1 MB.
Ovde možete dodati fotografiju uz vaš komentar.

0