Pratite nas na društvenim mrežama

 

Čuvanje brašna

Čuvanje brašna

Da li vam se dešavalo da vam brašno propadne usled neadekvatnog načina čuvanja?

Možda se pitate koliko dugo je dozvoljeno čuvati brašno i koristiti ga po otvaranju?

Ovim tekstom ćemo vam dati određene smernice za čuvanje i skladištenje brašna.

Kao i većina drugih namirnica i brašno ima svoj rok trajanja.

Većina brašna ostaje sveža 3-8 meseci na sobnoj temperaturi, a najčešće traju i duže nakon isteka roka.

Rok trajanja određenog brašna zavisiće od tipa brašna i načina na koji se skladišti.

Klasična bela brašna ( tip 400 i 500) najčešće ostaju duže sveža u odnosu na integralna brašna ( od celog zrna), što je uslovljeno načinom obrade.

Naime, bela brašna su visoko rafinisana, što znači da je zrno oslobođeno mekinja i klica i ostaje samo skrobni endosperm, a za razliku od toga integralna brašna u sebi sadrže sva tri dela zrna-mekinje, klice i endosperm.

Mekinje i klice su bogate uljima čineći time integralna brašna podložnija kvarenju. Kada integralna brašna, bogata uljima, izložimo svetlosti, vlazi ili vazduhu, dolazi do bržeg kvarenja, što uzrokuje neprijatan miris i ukus.

Takođe brašna koja u sebi ne sadrže gluten obično imaju veću količinu masti i vlage, te su stoga sklonija propadanju u odnosu na bela brašna.

Za trajanje brašna važan je i način skladištenja. Smatra se da je za brašno sigurno ukoliko stoji na sobnoj temperaturi, ali u tom slučaju bi bilo najbolje držati ga u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i suvom mestu, kako bi mu se očuvala svežina.

Skladištenje brašna u frižideru ili zamrzivaču produžava rok trajanja brašnu. Tako npr. belo brašno traje 6-8 meseci ukoliko se skladišti na sobnoj temperaturi, a ukoliko ga držimo u frižideru rok trajanja mu se može produžiti na 1 godinu, dok se zamrzavanjem rok trajanja produžava na 2 godine.

Ukoliko se brašno drži u frižideru potrebno je voditi računa da ne dođe u kontakt sa vlagom i vodom, kako bi se preveniralo stvaranje buđi. Ovo je opet najbolje sprečiti upotrebom hermitički zatvorenih posuda.

Brašna skladištena u frižideru ili zamrzivaču, pre upotrebe bi trebalo da dostignu sobnu temperaturu, kako bi se izbeglo zgrudnjavanje.

Najbolji način da utvrdimo da li je brašno i dalje ispravno jeste mirisanjem.

Sveže brašno ima neutralan miris, dok neispravno brašno ima ustajao, plesnjiv ili kiseo miris.

Ukoliko se desi da se brašno ukvari, ne mora se odmah baciti, može se iskoristiti na neke kreativne načine za pravljenje neprehrambenih stvari, kao što su domaći plastelin ili lepak.

Pustite mašti na volju…

 

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar
0