Pratite nas na društvenim mrežama

 

Da li su voće i povrće danas istog kvaliteta kao nekad

Da li su voće i povrće danas istog kvaliteta kao nekad

Koliko često vam se dešava da voće ili povrće koje kupite nema isti ukus kao ranije ili da čujete starije ljude kako pričaju da ovo voće i povrće danas nije ni prineti onom voću i povrću koje su oni jeli kada su bili mladi?

Ovo je, na žalost, nepobitna činjenica, do koje je došlo osiromašenjem zemlje. Naime, zemlja danas je mnogo siromašnija važnim nutritijentima u odnosu na period od pre 50ak godina.

U prilog tome ide i istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu u Teksasu, od strane profesora Donalda Dejvisa, sa odeljenja za hemiju i biohemiju. Ovo istraživanje sa svojim timom istraživača profesor Dejvis je 2004. godine dokazao u studiji koju je objavio u  Journal of the American College of Nutrition.

Naime, koristeći podatke o prehrani američkog ministarstva poljoprivrede u ovom ispitivanju utvrđeno je da je od 1955. godine do 1999. godine za 43 vrste povrća opala vrednost 13 vrsta nutritijenata (koliko su obuhvatili svojim istraživanjem), a veliki pad bio je primetan u količini proteina, kalcijuma, fosfora, gvožđa, riboflavin (vitamin B2) i vitamin C. Prema Dejvisu najverovatnije postoji i smanjenje nutrijenata kao što su magnezijum, cink, vitamin B6, vitamin E, dijetetska vlakna i fitohemikalije, ali ovo nije bilo mereno pedesetih godina.

Zahtevi tržišta su sve veći,a ovo uslovljava nemarno ophođenje prema agrokulturi i na koncu i prema krajnjem potrošaču. Zemljišta su osiromašena intenzivnom poljoprivredom, voće i povrće se podvrgava brojnim tretmanima kako bi postalo otpornije, a za pospešivanje njihovog rasta koristi se širok spektar đubriva. Semenke koje se biraju moraju biti u skladu sa standardizovanim normama iako to negativno utiče na nutritivnu vrednost i samu sortu biljke. Finalni proizvod-voće i povrće kupljeno u marketima nije ništa drugo do „spolja gladac, a iznutra jadac“.

Mnogo bolja opcija od konvencionalnog đubriva je korišćenje organskih metoda za povećanje gustine hranljivih materija. Upotreba organskog đubriva automatski poboljšava sastav mikro i makro nutritijenata.

Ono što bi svakako trebalo da znamo jeste da je voće i povrće i dalje neprocenjiv izvor hranljivih sastojaka i korisnih fitohemikalija, koje ne možemo dobiti u drugim namirnicama ili ih zameniti suplementima. Stoga bi trebalo da se trudimo da osvešćujemo sebe po pitanju potrošačkih navika i da kupujemo hranu od proizvođača koji se brinu o kvalitetu svog zemljišta i na taj način proizvode hranu bogatu nutrijentima. Možemo npr. da kupujemo od organskih poljoprivrednika ili lokalnih proizvođača kod kojih je kraći lanac snabdevanja hranom, kojim se postiže da se isporuči sveža hrana sa više hranljivih materija.

Kada budemo uvideli da smo neraskidivo vezani sa prirodom i da svako narušavanje prirodnih tokova i njenih kvaliteta direktno utiče na naše živote, pravićemo svesne odabire namirnica i time dugoročno uticati na poboljšanje kvaliteta svog života i života budućih generacija.

Odgovoran prema sebi = odgovoran prema drugima.

Izbor je uvek samo na nama!

 

Nema komentara

Ostavite komentar
0