Pratite nas na društvenim mrežama

Moj glas za organic

Kada sam prvi put postala mama, počela sam da se interesujem za sve što je najbolje za moje mezimče, pa sam tako naravno stigla i do dela koji se tiče ishrane. Do tada mi ovakve teme nisu toliko okupirale pažnju, a onda odjednom to je postala jedna od važnijih tema u mom životu i moram priznati da je i dan danas tako. Shvatila sam važnost pravilne, uravnotežene ishrane koja je podrazumevala konzumaciju visoko kvalitetnih namirnica, kako bih svom detetu obezbedila sve što je potrebno za normalan rast i razvoj.

Širila sam svoje vidike čitajući raznu literaturu na tu temu i uvek je bilo svakakvih stanovišta i mišljenja, od onih da je meso nepotrebno, do onih da je nužno, od onih da nam je isključivo dovoljan unos sirovih namirnica-voća i povrća, pa preko onih da je kuvana hrana nezamenljiva i obavezna ako želimo da budemo sigurni da smo ubili sve patogene i bakterije. Kako nisam neko ko voli da odlazi u krajnosti, trudila sam se uvek da u svemu pronađem balans i ono što će odgovarati mom senzibilitetu kada je hrana u pitanju. Ali jedna stvar je definitivno sigurna i u toj stvari su se uvek slagali sve pristalice različitih tipova ishrane, a to je da bi trebalo voditi računa o tome da namirnice koje jedemo budu organskog porekla.

Stvar je vrlo jasna, organske namirnice ne uključuju pesticide i veštačka đubriva i ne sadrže genetski modifikovane organizme, te stoga najbolje odgovaraju potrebama čoveka ( a i svakog drugog organizma). Uključujući organske namirnice u ishranu svoje porodice uvek sam bila sigurna da je kvalitet onoga što su pojeli vrhunski jer to je to- prava hrana u svom izvornom obliku bez ikakvih dodataka, boja, ukusa i svega ostalog…

To me je uvek smirivalo u trenucima kada sam, kao i verovatno dobar deo mama, bila nesigurna u to da li sam odabrala najbolji način prehrane za svoje dete, a u ostalom i za mog muža i sebe.
Uvek se trudim da se držim ovog kursa kada je hrana u pitanju. Opet kažem nisam svetica, pa tu i tamo napravimo neki izlet sa hranom koja ne pripada ovoj kategoriji, ali kad god mogu priuštim nam organic proizvode i tada se osećam spokojno jer znam da sa tim nema greške.

Morate priznati da tema hrane zauzima veliki deo naših života i da dobar deo dana svima nama prođe u razmišljanju šta jesti, a da to bude dovoljno hranljivo i ukusno. Kada odluka padne na organsku hranu sigurna sam da pogađate obe ove kategorije.
Uzdravlje!

Nema komentara

Ostavite komentar
0