Pratite nas na društvenim mrežama

 

Tehnika Ho’oponopono

Tehnika Ho’oponopono

Mnogobrojne su tehnike koje pomažu ekspanziju naše duše i koje pomažu da dođemo do naše suštine, da uvidimo ko mi uistinu jesmo.

Ho’oponopono je jedna od tih tehnika i dolazi sa Havaja. Njeno značenje je „činiti ispravno“ ili „ispraviti grešku“ i to je baš ono što postižemo praktikovanjem ove tehnike.

Tehnika se proširila svetom kada je objavljena knjiga ,,Nulte granice,, dr Joe Vitalea i dr Ihaleakala Hew Lena.

Joe je 2004. godine čuo za neobičnog psihologa koji je izlečio celo odeljenje zatvorske psihijatrijske bolnice na Havajima iako nikada nije održao ni jednu seansu sa pacijentom licem u lice. Joe je potražio neobičnog psihoterapeuta.

Bio je to dr Hew Len koji je pacijente izlečio koristeći se drevnom havajskom tehnikom Ho’oponopono. Dr Len je u držvavnoj bolnici na Havajima radio tri godine, na odeljenju za psihijatrijski obolele kriminalace. Tu su bili smešteni počinioci najtežih krivičnih dela- ubistava i silovanja. Psiholozi su posle mesec dana rada napuštali bolnicu, a većina osoblja je bila na čestim bolovanjima, da bi na kraju i sami otišli.

Zaposleni na odeljenju strahovali su od napada pacijenata. Stanje na odeljenju bilo je u najmanju ruku zabrinjavajuće. Posle samo nekoliko meseci od dolaska dr Lena u bolnicu, najtežim pacijentima koji su bili u lancima, dozvoljeno je da slobodno hodaju, a drugima, koji su bili pod teškim sedativima, smanjena je doza lekova. Neki od pacijenata za koje se mislilo da nikada neće biti pušteni bili su oslobođeni! Pored toga i osoblje je počelo da uživa u radu na odeljenju, tako da su se odstustva i bolovanja smanjila. Nakon nešto više od tri  godine, ovo odeljenje je zatvoreno!

Suština je da uvidimo našu odgovornost u „problemima“ sa kojima se susrećemo, dakle shvatamo da mi nismo krivi za „probleme“ koji nam se dešavaju, ali ukoliko želimo da ih rešimo, na način da nam se oni više ne pojavljuju, moramo prihvatiti punu odgovornost za njih.

Izgovaranjem 4 reči, ova tehnika stupa na delo. Te reči su: žao mi je, oprosti mi, volim te, hvala ti. Dok ovo izgovaramo obraćamo se Bogu, Univerzumu, Tvorcu svega što jeste, Beskonačnoj inteligenciji ( zovite to kojim god imenom želite), i preuzimamo odgovornost za određeni „nemili“ događaj, na način da postajemo svesni da je sve ono što je spolja samo projekcija nas i onoga što se nalazi u nama.

Dok govorimo- žao mi je, polako postajemo svesni da nam je žao što nismo znali bolje u tom trenutku da uradimo nešto što bi nas sprečilo da uđemo u tu neprijatnu situaciju. Izgovaranjem reči-Oprosti mi mi tražimo toj višoj sili da nam oprosti za naše tadašnje nerazumevanje te situacije. Dok izgovaramo-volim te osećamo kao da se polako sjedinjujemo sa božanskom energijom i već se stvara taj prijatni unutrašnji osećaj da je sve dobro, baš tako kako jeste, sa izgovaranjem reči-hvala ti, koje izražavaju zahvalnost za sve što se na našem putu samospoznaje dešava, uključujući i te neke događaje za koje naš um smatra da su negativni, postajemo svesni da je to sve deo našeg iskustva kroz koje učimo i rastemo i zahvaljujemo se toj višoj inteligenciji što nam daje upravo to što nam treba, iako umom posmatrano to možda ne deluje tako.

U početku kada se krene sa izvođenjem ove tehnike ponavljanje ovih reči može biti kao puko ponavljanje neke nabubane pesmice, ali samo budite uporni i videćete kako se stvari pred vašim očima menjaju i kako život dobija neki dublji smisao.

Ne moraju se uvek izgovarati sve te reči zajedno. Može biti dovoljno izgovarati reči- volim te i da već osetimo to povezivanje sa božanskom energijom. Senzacije poput osećaja mira, spokoja, radosti koja nije povezana sa spoljašnjim događajima, već ona iskrena, detinja radost…sve su to pokazatelji da kontaktiramo sa svojom dušom, radeći tako u svom najvišem interesu.

 

Nema komentara

Ostavite komentar
0