Pratite nas na društvenim mrežama

 

Emocije

Emocije

Emocije su sastavni deo našeg života, našeg tela… One su deo našeg „emotivnog tela“, suptilnijih delova našeg bića, koji nisu okom vidljivi. Bilo kako bilo, iako ih ne vidimo ne možemo poreći njihovo postojanje. U tom smislu one su stvarne i čine sastavni deo našeg bića, isto kao i naše fizičko telo.

O ovome najbolje može da posvedoči svako od nas, baš u trenucima kada se one jave… Nekada su ta osećanja toliko intenzivna da nam se čini da će nas preplaviti. Upravo zbog toga pišem ovaj tekst, kako bih pojasnila šta su to emocije i na koji način bi trebalo da ih posmatramo i da ih praznimo.

Emocije su vibracije koje se javljaju u našem telu povodom nekih događaja, našeg razmišljanja…Većina ljudi smatra da postoje negativne i pozitivne emocije, ali upravo ovo poimanje emocija ljude dovodi u stanje patnje. Svaka emocija je ok. I svaka emocija je prolazna. To je njihova karakteristika. Ono što nas plaši kod iskušavanja određene emocije jeste naš stav koji imamo o njoj- smatramo je dobrom ili lošom, odnosno naše razmišljanje na temu emocija. A emocije su upravo nešto što jedino telom ( telo osećaja tj. emotivno telo) možemo doživeti, a nikako umom, te bi stoga trebalo voditi računa o tome da svaki put kada se pojavi neka emocija, um ostavimo po strani. Upravo je um taj koji voli da stvara podele na dobro i loše, koji osuđuje, kritikuje…

Sve emocije su ok, tj. sve emocije služe svrsi i podjednako su važne. Ukoliko ne dozvolimo emocijama da se prazne, ukoliko ih ne priznajemo tj. potiskujemo ih one će naći put da se ispolje, jer ta se energija ne može uništiti. U krajnjem slučaju dugoročno potiskivanje i ne priznavanje sopstvenih emocija vodi u bolest. Dakle, upravo suprotno našim strahovanjima da će nas određena intenzivna emocija odvesti u stanje bolesti, potiskivanje iste nam to može doneti.

Ono što možda često može da nas zbuni jeste pojavljivanje određenih emocija van logičnog konteksta, ali upravo to je ono što nam potvrđuje da se emocija ne može uništiti i nestati, već se mora ispoljiti kad tad. I često u momentima kada nam se čini da je sve dobro, mirno… pojave se neke emocije koje ne možemo da povežemo sa datom situacijom, to je upravo iz razloga što ih nismo prožeiveli onda kada je trebalo.

Emocije su kao voda- protočne. Naš zadatak je, kada se emocije pojave, da ih primetimo i dozvolimo im da budu. One će trajati neko vreme i otići, kao i voda. Ukoliko im ne dopuštamo da budu, one će ostati negde u nama i tražiti način da se ispolje. Ali to će onda više ličiti na ustajalu vodu, vodu koja se usmrdela… Stoga bi trebalo pažljivo da postupamo sa sobom i svojim emocijama i da uvažavamo svaki aspekt našeg bića podjednako bez straha, etiketiranja i osude.

1 Comment

Ostavite komentar
0